Društvo za zdrave dojke

O DRUŠTVU

Društvo za zdrave dojke, ki smo ga ustanovili 2. 10. 2014 s sedežem v Kobaridu, je prostovoljno, samostojno, nepridobitno društvo v javnem interesu, ki izvaja humanitarno in preventivno dejavnost na področju boja proti raku. Društvo deluje v skladu s svojo dejavnostjo lokalno na območju občin Kobarid, Tolmin, Bovec in širše na območju Republike Slovenije. Članstvo v društvu je prostovoljno. Član društva je lahko vsak občan ali organizacija, ki so pripravljeni delati, sodelovati ali podpreti delo na področju boja proti raku. Vsi, ki delamo v društvu, delamo prostovoljno.

Organi društva so:

predsednica: Melita Podgornik Kanalec
podpredsednica: Gabrijela Mežnar
tajnica: Tamara Rovšček
blagajničarka: Vera Kanalec
članice IO: Erika Tuta, Alenka Lednik, Nada Bellomo, Lucija Jan, Gaja Medvešček, Mojca Miklavič Ivančič, Denisa Rebek

Mandatna doba organov društva je štiri leta. Več o Društvu in njegovem delovanju pa si lahko preberete v Statutu Društva za zdrave dojke.

NAŠA PODROČJA

Pomoč

Ta pomoč ni strokovno oz. zdravstveno delo, gre za pomoč bolnica - bolnici, pomoč v obliki organizacije in nasvetov pri vsakdanjih strahovih in problemih, ki spremljajo bolezen. Telefonske številke najdete v rubriki kontaktni podatki.

Preventiva

Pri odkrivanju raka dojk posebno pozornost namenjamo preventivi, saj je rezultat zdravljenja odvisen od stadija bolezni in je zato še kako pomembno, da bolezen odkrijemo v začetni fazi. V Posočju na tem področju še vedno nismo uspešni, saj rakave spremembe odkrivamo prepozno. Z različnimi predavanji in delavnicami ženske spodbujamo k samo pregledovanju in k rednim zdravniškim pregledom. Z odgovornim in zdravim načinom življenja želimo zmanjšati pojavnost raka dojke, ki ga statistično gledano prav z zdravim življenjskim slogom preprečimo v 60%.

Sodelovanje

Društvo sodeluje z v različnimi nevladnimi, političnimi in drugimi institucijami, s čimer skušamo vplivati na zdravstveno politiko in za bolnike doseči sodobno in dostopno diagnostiko ter zdravljenje. Oddaljenost od zdravstvenih centrov in posledično možnosti različnih pregledov je tudi eden od razlogov za pozno odkrivanje raka dojk in večjo umrljivost zaradi te bolezni v Posočju.

AKTIVNOSTI

 • Skupina za samopomoč obolelim za rakom dojk in njihovim svojcem
 • Delavnice
 • Vadbe Naponimo življenje (po različnih krajih v Zgornjem Posočju)
 • Spremljanje in prijava na občinske in državne razpise
 • Predavanja članic Društva za zdrave dojke
 • Predavanja zunanjih predavateljev in izvajalcev
 • Pohodi
 • Izleti
 • Vsakoletno sodelovanje na Bovec Maratonu (stojnica in pomoč pri izvedbi)
 • Vsakoletna udeležba na dogodku Tek in hoja za upanje po različnih krajih
 • Vsakoletno sodelovanje na posvetu Europe Donne v Portorožu
 • Vsakoletno sodelovanje na Festivalu zdravja
 • Izplačila enkratne denarne pomoči za obolele
 • MI-DO – Miganje za zdrave dojke, največja in najbolj odmevna prireditev za ozaveščanje o raku dojk v Zgornjem Posočju

Veseli bomo tvoje pomoči...

V letu 2018 je Društvo za zdrave dojke pridobilo status humanitarnega društva, ki ga je podelilo Ministrsvo za zdravje RS. Program društva je oblikovan tako, da pokriva širok spekter dejavnosti, ki so namenjene zlasti lajšanju socialnih in psihosocialnih stisk in težav, izboljšanju socialnega položaja, krepitvi zdravja, opolnomočenju bolnic, obolelih za rakom dojk in njihovih svojcev in ustvarjanje bolj kakovostnega življenja. S statusom humanitarne organizacije izpolnjujemo tudi formalne pogoje za uveljavljanje pravice do donacij od dohodnine.

Razlaga: Zakon o dohodnini omogoča, da se na vašo zahtevo del vaše odmerjene letne dohodnine v višini do 0,5%, namesto v državni proračun lahko nameni za financiranje splošno koristnih namenov. Veselilo nas bo, če jih boste namenili za financiranje projektov našega društva. Obrazec najdete na povezavi Namenitev dela dohodnine za donacije.
Obrazec lahko oddate:
    • elektronsko preko storitev elektronskega poslovanja FURS eDavki,
    • osebno ali po pošti pri pristojnem finančnem uradu.