Društvo za zdrave dojke

Zgodovina MIDO

Miganje za zdrave dojke je dogodek, nastal iz želje po javni predstavitvi zdravega življenjskega sloga v tistih mesecih, ki za zunanje športe postajajo vedno manj primerni, torej jeseni in pozimi. Gre za dvoransko prireditev z bogatim programom, težišče pa je na zdravem duhu v zdravem telesu. Društvo za zdrave dojke ga organizira že 9 let zapored, tudi v času pandemije Covid-19, ko je bil izveden prek spleta in naslednji dve leti ko je bil izveden na prostem.

MIDO 2015

GENERALKA. KER SMO AKTIVNO OBLIKOVALI PROGRAM MI-DO 2015, NI BILO ČASA ZA SLIKANJE. MANJKA ŠE POLOVICA AKTERJEV 🙂

Sem si rekla , da moram prav napisati par besed…..
Uglavnem včeraj sem se udeležila prireditve MI-DO migajmo za zdrave dojke in res iskrene čestitke in vse pohvale za tako enkratno doživetje. Resnično uživala. Popolnoma se zavedam kako je zdrav odnos do sebe in zdravo telo pomebno. Včeraj pa sem še bolj prišla do tega spoznanja. Res Vam iz srca hvala ker sem bila lahko del te zgodbe…..
In prav gotovo še pridem….. 🙂 
Sedaj pa migat le naprej……- juhu!!!
Lp Melita Fon

Prispevek v časopisu Primorske novice, 4. 11. 2015

Zdravo življenje, gibanje in veselje preprečujejo raka na dojki.

Mamograf naj kroži po Posočju
sreda, 4. november 2015, 18:00

Ženskam v Posočju so preiskave za zgodnje odkrivanje raka na dojki težje dostopne kot tistim v večjih mestih. Najbližji mamograf je v Novi Gorici. Zato v društvu proti raku na dojki nameravajo narediti vse, da bi v Posočje pripeljali mobilno mamografijo in ženskam ponudili možnost, da preiskavo opravijo praktično pred domačimi vrati. O problemu naj bi opozorili tudi s peticijo.

POSOČJE > Zaskrbljujoči podatki, da je obolevnost za rakom na dojki v Posočju za tretjino pogostejša, kot je povprečje v Sloveniji, je lani oktobra pripeljalo do ustanovitve Društva proti raku na dojki, ki aktivno dela. “Predvsem želimo pomagati obolelim v smislu medsebojne pomoči, z nasveti pri strahovih in težavah, ki spremljajo bolezen in ponovno vključevanje v socialno in delovno okolje, informiramo o novostih pri zdravljenju, delamo na področju preventive, zgodnjega odkrivanja bolezni,” pojasnjuje predsednica društva Doroteja Batistuta.

Težja dostopnost, poznejše odkrivanje te bolezniV sodelovanju z nevladnimi in političnimi institucijami pa poskušajo vplivati tudi na zdravstveno politiko. Prizadevajo si za čim bolj sodobno in dostopno diagnostiko in zdravljenje. “Prav gotovo je tudi težja dostopnost do pregledov eden od razlogov za pozno odkrivanje raka na dojki in s tem večjo umrljivost. Ženske iz oddaljenih krajev morajo najprej do svojega zdravnika po napotnico, jo poslati v specialistično ambulanto, potem pa ubrati še dolgo pot do mamografa. So v bistveno slabšem položaju kot tiste v centrih in tudi zato se lahko zgodi, da se redkeje odločijo za preglede. Zato potrebujemo mobilno mamografijo. Aparat so kupili in je v Ljubljani, a ne kroži po Sloveniji. Pa bi moral, če želimo nadgraditi preventivni program Dora,“ je odločna predsednica društva.

S številnimi predavanji in delavnicami delujejo vzgojno in preventivno. “Vse z željo, da bi raka na dojki odkrili v začetni fazi, saj je rezultat zdravljenja odvisen od stadija bolezni. Žal v Posočju rakaste spremembe prepozno odkrivamo. Ženske spodbujamo k pregledovanju, rednim zdravniškim pregledom. Spodbujamo jih k zdravemu načinu življenja.”

Redno gibanje proti raku

Kot pravi Batistutova, znanstvene raziskave razkrivajo, da lahko s primerno težo, telesno in psihično aktivnostjo ter izogibanjem zdravju škodljivih dejavnikov kar za 68 odstotkov zmanjšamo pojav bolezni. Zgolj 32 odstotkov obolevnosti je gensko in drugače pogojenih. Pomembno je uživanje zdrave hrane z veliko sada in zelenjave in z dobrimi maščobami. “V maščevju se tvori ženski hormon estrogen, ki vpliva na pomnoževanje celic. To pomeni, da imamo, če smo predebeli, večjo verjetnost, da zbolimo za rakom na dojki, maternici ali debelem črevesu. Kar za petino to verjetnost zmanjšamo z rednim gibanjem.”

V Rožnatem oktobru, mesecu boja proti raku na dojki, se je društvo pripravljalo na dobrodelno prireditev MIDO (MIganje za zdravje DOjk), ki bo 14. novembra ob 16. uri v Šolskem centru Tolmin. Zbrani denar bodo namenili za nakup tehnične opreme, ki jo potrebujejo za preventivo in vzgojo.

Prikazali bodo različne športne aktivnosti od joge, vadbe za dojke, pilates … “Ker je uživanje v življenju pomemben preventivni dejavnik, se bomo zabavali, migali in pokušali zdravo hrano,” napovedujejo.

NEVA BLAZETIČ

MIDO 2016

Tudi letos smo skupaj z vami prireditev izpeljali uspešno! Sredstva, ki so bila zbrana z vašo in pomočjo donatorjev bo Društvo proti raku dojke Posočje naložilo v sklad za obolele v upanju, da bo le teh čim manj in da bodo sredstva raje namenjena preventivi kot kurativi!!! Ob tej priliki je pristopilo tudi veliko novih podpornih članic društva za kar je društvo zelo veselo in počaščeno!

PRISPEVEK IZ ODDAJE DOBRO JUTRO
http://4d.rtvslo.si/arhiv/dobro-jutro/174436115

MIDO 2017

Tudi letos smo lahko z vsem zadovoljstvom pogledali po telovadnici, saj je bila kot prejšnja leta čisto polna. V motu prepletanja smo spletli skupaj s frizerkami veliko kitk in prekrasen program!

Hvala vsem akterjem in prostovoljcem iz dna srca!

S ponosom in hvaležnostjo sporočamo, da je bilo opravljenih 100 UZ presejalnih preiskav dojk. Sredstva so bila namensko zbrana na dobrodelni prireditvi MIDO 2017. Iz srca hvala Metki Šavli, dr.med., spec.rtg in Dorici Batistuta za njun trud.

MIDO 2018

Ponovno smo imele nepozaben popoldan! Hvala vsem, ki so omogočili, da smo lahko občutile pomen ravnovesja v našem telesu in umu! Težko je z besedo opisat dogodek v celoti, zato si na svojem koledarju označite 16.11.2019 in dogodek doživite same, spodaj pa naj slika pove svoje!

MIDO 2019

Bilo je nepozabno. S skupnimi močmi smo združile vse posoške občine.

MIDO 2020

COVID 19 bo nas zaznamoval po tem, da si nismo dovolili, da bi nas karkoli ustavilo! 

MIDO 2021

Zakorakale in zavrtele svoje noge malo drugače!

MIDO 2022

Osmi MIDO ponovno na svežem zraku. Kljub mračnemu in bolj hladnemu vremenu so se dekleta iz Posočja zbirale na različnih lokacijah in peš ali s kolesom prihajale do prireditvenega prostora pri Volarjih. Pregovor pravi, da če se dekleta zbirajo na kup bo deževalo, a temu ni tako, z našo pomočjo se je dan iz mračnega spremenil v jasnega. Društvo je skupaj s prostovoljkami ponovno pripravilo pogostitev in zelo prijeten program! Kot vsa leta dekleta pozdravijo župani, ki vedno znova opozarjajo na pomembnost obstoja društva, ki ozavešča o bolezni raka dojke, ki je žal v Posočju močno prisoten.

MIDO 2023

Pa smo spet v telovadnici, tako kot se je začelo, pred 9. leti. Tema letošnjega MIDO-ta je bila “Očistimo preteklost”, zato smo dobesedno prijele metle v roke in se očistile slabih navad in skrbi. Kot vedno je dvorana kipela od pozitivne energije in nasmejanih obrazov. Spremljevalni progam je vsako leto bolj bogat. Letos so bili z nami maserji, kozmetičarke, terapevti,…

Prispevek na Primorskem valu: http://www.primorskival.si/novica.php?oid=20181